Scholen kunnen in samenwerking met de provincie Vlaams Brabant initiatieven opzetten voor duurzaamheidseducatie bij kinderen. Samen wordt er nagedacht over hoe je als school steeds sterker kan worden hierin. Afhankelijk van de verschillende ondernomen acties, kan een school hiermee logo’s en subsidies verdienen.
Onze school behaalde reeds meerdere MOS-logo’s!
Onze school is officieel een Kraanwaterschool
Kwaliteit en veiligheid = topprioriteit. Onze school werd erkend als Kraanwaterschool omdat we het charter ondertekende, omdat we konden bevestigen dat er geen loden leidingen in de school aanwezig zijn en omdat de laatste 3 staalnames in onze school volledig in orde waren. De garantie op kwaliteit is uiteraard belangrijk voor team Kraanwater.
Zoek je nog handige kraanwater-tips,-weetjes,-recepten? Aarzel dan niet om @kraanwater te volgen op Instagram, Facebook en de website: kraanwater.be
Kindvriendelijk schoolomgevingen en duurzaam woon-schoolverkeer een prioriteit in Londerzeel
Het Octopusplan is een organisatie die ijvert voor duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen. De Londerzeel draagt deze doelstellingen hoog in het vaandel en is al enkele jaren lid van het Octopusplan. Het ledennetwerk bestaat uit ruim 100 Octopusgemeenten en 1300 Octopusscholen. Dankzij het lidmaatschap van de gemeente Londerzeel krijgen alle basisscholen een gratis materialenpakket voor de organisatie va nde Strapdag gratis toegang tot het online platform voor verkeerseducatie en kortingen. Om het engagement naar de toekomst te bestendigen, ondertekent Londerzeel in oktober het tweede Octopuscharter waarin engagementen op vlak van kindvriendelijke schoolomgevingen en duurzaam woon-schoolverkeer staan omschreven. Het schooljaar start alvast met de jaarlijkse Strapdag op vrijdag 20 september 2019. Op die dag komen we te voet of met de fiets naar school en gaat de auto aan de kant.
... de aanleg van een milieuvriendelijke tuin om te spelen, tuinieren,...
Hier werken we volop aan... wordt vervolgd.
Zin om mee te werken, geef een seintje!
Het Octopusproject en de verkeersveiligheid rond scholen
Sinds 2005 werken we samen met andere scholen, gemeente en politie. Er werd op regelmatige basis nagedacht over infrastructuur, educatie, veiligheid, eenrichtingsverkeer, fietswegen en informatieverstrekking naar ouders. Na jarenlange samenwerking met de gemeente Londerzeel rond verkeersveiligheid kwamen we in 2012 in een eindfase.
Onze inspanningen werden beloond met felkleurige Octopuspalen voor de schoolpoort om automobilisten attenter te maken op de aanwezigheid van zwakke weggebruikers.
Ons tweede MOS-logo!
We behaalden ons tweede MOSlogo en ook een tweede MOSmobilogo. We kregen subsidies ter waarde van € 997,04.
We leerden de kinderen van 4 en 5 jaar fietsen zonder zijwieltjes op school, hadden een gezamelijke verkeersweek, deden mee aan zichtbaarheidsweken van de lagere school met controlestempels, organiseerden een verkoop van tweedehands fietsen, in het schoolreglement werden schoolfietsen vermeld. Ook het verzamelen van oude batterijen werd weer nieuw leven ingeblazen.
Tijdens onze autoluwe dagen kleefden kinderen die te voet of met de fiets naar school kwamen een wit watje op een wolk naast Floepje, zo werd schonere lucht gevisualiseerd voor de hele school. Onze acties werden tentoon gesteld in een MOSnieuwshoekje vooraan aan de schoolpoort.
Met het subsidiegeld kochten we verkeerslichten en geluidsagenten, wandellinten voor uitstappen, loopfietsen en kinderboeken rond verkeer.
Ons eerste MOS-logo!
We behaalden ons eerste MOSlogo (milieuzorg algemeen) en eerste MOSmobilogo (verkeer en mobiliteit) en kregen subsidies voor onze goedgekeurde projecten ter waarde van € 1500.
We stelden voor het eerst een MOSteam samen en bedachten onze eerste interventies: maandelijkse wandeltochten naar school onder begeleiding van juffen zodat ouders hun auto’ s verder weg parkeerden en zorgden voor minder verkeer rond de schoolpoort en een zuiverdere lucht. Autoluwe dagen waarbij fietsverkeer of wandelen voorop stonden.
Ons schoolfeest was een grote gezinsfietstocht. Er kwamen politieagenten op school met een combi voor verkeerseducatie, een fietsenmaker controleerde alle aanwezige fietsen met hulp van kleuters.
We werkten rond luchtvervuiling met Floepje.
Onze inspanningen werden beloond door de provincie. Met de subsidies bouwden we een fietsenstalling, kochten we fluohesjes voor wandelingen.
Veilig rond de school met de verkeersborden van Zeppe en Zikki!